среда, 13. октобар 2010.

MOJ SI BEOGRAD DOŠAO DA LOMIŠ

Jutros sam pozvala telefonom svoju drugaricu sa željom da se vidimo na kafi. Umesto „Halo?“ sa druge strane se čulo „Da li si videla šta su nam uradili sa Beogradom?“. Ovaj tekst posvećujem svojoj najboljoj drugarici.

Devedesetih su se događale čuvene demonstracije koje su se nazivale „studentskim“. Ja sam išla u srednju školu, moja komšinica je radila u butiku, ali smo obe sa ponosom nosile bedževe STUDENT BU. To je bilo vreme kada je, da podsetim, školovanje bilo apsolutno besplatno i kada je student mogao da bude bilo ko. Bilo je tu onih studenata koji su studirali pet fakulteta da bi izbegli vojsku, ali i onih koji su bili večni studenti. Uglavnom, svi smo bili ponosni na ono BU. Za onu drugu stranu i one policajce koje smo svakodnevno vređali i sa kojima smo se tukli na ulicama, smo naravno bili huligani (mislim da je to potpuno normalno jer svako ko je nasuprot policije koja čuva vlast mora za tu vlast i za tu policiju da bude huligan). Ove naše demonstracije nisu bile organizovane od strane studenata, već od onih starijih koji su nama „studentima“ manipulisali kao marionetama. Ti stariji su komandovali kuda ćemo protestovati, kada ćemo se tući, a kada rušiti grad za slobodu (čudno zvuči, zar ne?). Beograd je, malo-malo pa bio demoliran. Kada je došao pogodan trenutak, ti stariji su rešili da preko naše grbače (mislim na nas marionete) naprave vojni puč i skinu prethodnu vlast. To se dogodilo 2001. godine kada su ti stariji pokrali i zapalili Radio Televiziju Beograd, pokrali, zapalili i utrčali bagerom u Saveznu skupštinu (neko bi mogao da se pita šta će građevinska mašina u skupštini???) i pokrali pa zapalili nebrojeno mnogo važnih objekata i potpuno demolirali grad. Ovaj događaj je ubeležen u našu istoriju kao osvajanje slobode.

Ove osobe za svoj bezrazložni huliganizam (policija se pre puča predala i prešla na stranu naroda), krađu i spaljivanje dokumenata i imovine od državnog značaja nisu nikome odgovarali, jer su sami postali država. Bagerista je postao neki ministar, najveći huligan od njih takođe... Titule su se dodeljivale po principu „ja tebi serdare, ti meni vojvodo“.

Ono što je nova vlast preuzela od one stare je: sistem. I zbog tog nama već poznatog i preuzetog sistema su u nedelju izbili nemiri. I u jednom momentu je jedan „urbani“ i potpuno „cool“ policajac besno objasnio demonstrantu: „Moj si Beograd došao da LOMIŠ?“. Izjava je svakako na mestu, samo mi malo „smrdi“ to iz čijih je usta došla. Iz usta jednog policajca čiji je posao da svakodnevno LOMI nekome glavu, nekome rebra, da nekome udara po bubrezima dok taj neko ne propiša krv, da batina ove ili one, u zavisnosti na koju mu stranu vlast uperi prstom.

Međutim, ovaj policajac je zapravo bio u pravu. On je, ne znajući, izgovorio najveću istinu zabeleženu na ovim i onim demonstracijama: MOJ si BEOGRAD došao da lomiš! Nažalost, Beograd i jeste njegov. I ne samo Beograd već cela Srbija. Cela Srbija pripada toj policiji koja štiti razuzdanu vlast koja maše demokratijom ređe nego pendrekom. Ovu razuzdanu vlast bi možda u stara dobra vremena mogla nazvati militantnom, ali ne mogu, jer su vojsku rasprodali (strategija im je da državnu teritoriju brane „svim raspoloživim diplomatskim sredstvima“). Policiju su naravno zadržali, zajedno sa ministrom iz onih vremena (valjda što ima iskustva???)
jer je od najvećeg značaja naterati jaganjce da utihnu. U nekoj drugoj državi na ulice bi izašli oni bez posla ili oni gladni. Kod nas su izašli oni koji su ostali i bez kuće i bez države.

5 коментара:

  1. a ti si neka bas pametna??
    samo nesto kritikujes i kitish kako ti odgovara...
    pa shta je policija trebalo da radi tog dana? da stoji sa strane i gleda, pa kad se zavrshi da utovari lesheve i otera u djerdap??
    to bi bilo sjajno zar ne, mogla bi josh nekoliko plitkih clanaka da napishesh i josh nekoliko decaka bi ti reklo, "super text, stavljam ga na FB"
    ne zivim ni ja u zemlji dembeliji, cak naprotiv, ni malo mi se ne svidja situacija, ali da bi se borio protiv nekoga moras imati ne tog nekog protiv koga se borish, nego nekoga ili neshto za koga to radish...
    devedesetih smo imali i jedno i drugo, a sada nam fali to neshto, krajnji cilj....
    zato, kad si vec tako pametna i elokventna napishi neku svoju viziju....ko bi po tebi bio covek koji bi od srbije napravio drzavu kojom bi se ti (kriticar lajk) ponosila??

    ОдговориИзбриши
  2. i jos jedna stvar, dzo bagerista nema nikakvu funkciju, cak mu ni gume nisu kupili za bager iako su ih napunili mecima tog dana....

    ОдговориИзбриши
  3. Nije problem u miliciji, ona slusa naredjenja...problem je u nasoj izdegenerisanoj vlasti koja izdaje ta naredjenja i u ministru policije cija nas je "plava banda" mlatila i 2001 i danas...a sve se ovo moze resiti lagano, samo JEDNIM ZAKONOM, bas kao sto su to ucinila NASA BRACA RUSI ;) " mogla bi josh nekoliko plitkih clanaka da napishesh i josh nekoliko decaka bi ti reklo, "super text, stavljam ga na FB""-vredjanje je znak slabosti...i ako ulazis u diskusiju uvredama slobodno napisi svoj blog pa se "napusavaj" sa kim zelis... a ciji god da je ovaj blog i ko god da je autor ovih textova, SVKA CAST SAMO NAPRED!!!

    ОдговориИзбриши
  4. kao shto si rekao na onom drugom textu, ako si tako pametan nije ti mesto ovde....
    ako si tako promucuran i vidis resenje ovih problema lepo udji u neku stranku, pa kroz skupshtinsku proceduru provuci taj zakon koji pominjesh....
    nije sporno da problem postoji, toga su svi svesni, problem je shto se ne vidi reshenje....
    to vazi i za tebe i za gospodjicu nekorektnu....
    ps-nisu nam rusi vishe braca od kambodze, kineza i npr. brazila....

    ОдговориИзбриши
  5. totalno si u pravu...bio sam u nedelju na protestu i stvarno ne shvatam ove ljude vise...meni je pun kurac desnicara...ali isto tako mi se 100000 puta vise povraca od ovih nazovi demoKrada. ali kad dobro pogledas shvatices da u ovoj nasoj Srbiji nikad nece biti nista drugacije...za koga da glasash? tu je Tadic lopovcina, o Cedi ldp necu ni da komentarisem, radikali govnari najveci, onaj Kostunica i Velja ko iz bureta da su ispali, a Mrkonjica i Nikolica ste valjda videli svi na onom snimku tako da je tu svaki komentar suvisan.... svi se ponasaju kao da im je Srbija dedovina pa mogu s njom da rade sta hoce, da je prodaju, dele i zajebavaju narod kad god im se digne(ups njima se i ne dize vise pa se zato tako izdrkavaju sa ovim narodom jer moraju negde da izbace sve negativno iz sebe i sve svoje frustracije)...tako da nas ce jebati u mozak ko stigne, nazalost....

    ОдговориИзбриши